Afyonkarahisar ili, Göller Bölgesi’nde yer alması nedeniyle turizmin ilgisini çekebilecek nitelikte çok sayıda göl ve göletlere sahiptir. Akşehir, Eber, Karamık, Acıgöl gibi doğal göllerin yanı sıra sulama amaçlı Karakuyu, Pınarbaşı, Bayat, Selevir, Örenler, Kırka, Emre, Taşoluk gibi sulama amaçlı bir çok gölet bulunmaktadır. Bunların içerisinde doğal ve turistik açıdan en dikkat çekici olanı Karakuyu’dur.
Kocapınar kaynak suları ile beslenen ve 13.741 hektar olan göl alanı organik maddece (peat) zengin olmakla beraber, 1994 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak tefrik edilmiş olup, aynı zamanda I. derece doğal sit alanıdır.
Karakuyu Gölü, göller bölgesinde ve kuşların göç yolları üzerinde yer alması, ayrıca nesli tehlikede olduğu için koruma altında bulunan çeşitli su kuşları (Dikkuyruk, Ördek, Turna v.b.) için bir yaşama ortamı, emin bir sığınak konumundadır. Göç mevsiminde leylek, balıkçıl, sögüt bülbülü, flamingo gibi kuşlar bu bölgede konaklamaktadır.
Kuş uzmanları tarafından 173 adet kuş türü tespit edilmiştir. Aynı zamanda zengin su kaynaklarına sahiptir. Bugün gölün tamamı kamış, hasır otu ve nilüferle kaplı durumdadır. Sahanın bu özelliği kuşların yuva yapma ve saklanmalarına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Karakuyu Gölü’nün ve Kocapınar kaynaklarının bir özelliği de, kaynak sularından oluşmasından dolayı “donmaması” sonucu, kış mevsiminde kuşlar için doğal bir ortam oluşturmasıdır.
Karakuyu Gölü’nü ilk keşfedenler 1991 yılının kışında dikkuyruklar olmuştur. O kış çok sayıda dikkuyruk, ördek ve turna Karakuyu Gölü’ne gelmiştir. Yaz aylarına doğru leylek ve balıkçıl, daha sonraki zamanlarda yalıçapkını, sakarmeke, uzunbacak, sazdelicesi, angıt, söğüt, bülbül, flâmingo gibi kuşlar bu bölgede konaklamaya başlamıştır. Güneydeki dağlarda da yer yer kaya kartalları görülmüştür.
Yapılabilecek turizm aktiviteleri: Kuş gözlemciliği
Kaynak: Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü