­ AFYONKARAHİSAR ULU CAMİ | Kültür Portalı

Afyonkarahisar Ulu Cami - Afyonkarahisar

Afyon Ulu Cami, Anadolu Selçukluları döneminde 1272-1277 yılları arasında Sancakbeyi Nusretiddun Hasan tarafından Mimar Emir Hacı Bey’e yaptırılmıştır. Anadolu'nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve ahşap kirişli camilerinin en önemli örneklerinden biridir.

Servet Uygun

Afyon Kalesi’nin dibinde yer alan Ulu Cami, 16. yüzyıldan başlamak üzere bazı tarihi kayıtlarda “Cami-i Kebir” ya da “Hocabey Camisi” olarak da adlandırılmıştır.

Servet Uygun

Caminin kârgir kalın duvarlar üzerine toprak damlı iken bugün çinko ile örtülmüş olan çatısı, beş sırada sekizerden 40 ahşap sütun üzerine oturtulmuştur. Ahşap sütunlar üzerine konan ahşap sütun başlıkları, sarkıt ve baklava dilimlidir.

Servet Uygun

Caminin taş mihrabı 6 mukarnas ile süslenmiştir. Ahşap minberde ise geometrik desenler, üçgen panolar ve geçmeler bulunmaktadır. Caminin kalem işi bezemelerinin önemli bir bölümü, 1946-1953 yılları arasında tahrip olmuş; sütun ve sütun başlıklarının bazıları da değiştirilmiştir. Eski ahşap sütun başlıklarından bir kısmı, günümüzde Afyonkarahisar Müzesi’nde ve açık ortamda sergilenmektedir.

Servet Uygun

Caminin doğuya, batıya ve kuzeye açılan üç kapısı vardır. Selçuklu tarzı oymalı ve iki kanatlı minber kapısı üzerindeki kitabede ilk yapım tarihini belirten yazı bulunmaktadır.

Servet Uygun

Ahşap mimarisiyle ve beden duvarına bitişik minaresiyle Selçuklu döneminin en güzel örneklerinden biri olan cami, Afyonkarahisar Ulu Cami, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen beş camiden biri olmuştur. Listedeki diğer camiler Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Cami, Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi, Konya’daki Eşrefoğlu Camisi ve Kastamonu’daki Mahmut Bey Camisi'dir.

Kaynaklar:

Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”

Büyük Selçuklu Mirası, Afyon Ulu Camii

İlimiz Merkez Camii Kebir Mahallesi'ndedir. Anıt Park önünden Uzun Çarşı yolundan gidilebilir.
Afyonkarahisar Merkez Kale civarı Kentsel Sit İçerisi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 49246    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2024 Pazartesi