­ AFYONKARAHİSAR İŞLEMELERİ | Kültür Portalı

Afyonkarahisar İşlemeleri - Afyonkarahisar

El Sanatları

Afyonkarahisar işlemeleri oldukça çeşitlidir. Sarma nakışlar, pullu işlemeler, hesap işleri, ajurlu işlemeler, çin iğnesi, antika, kanaviçe, etamin bunlardan başlıcalarıdır. Genç kızların çeyizlerinde yer alan işlemeler beyaz veya renkli kumaşlara iğne yardımı ile renkli iplikler kullanılarak yapılır. İşlemeler elle yapıldığı gibi kasnak veya gergefe gerilerek de işlenir.

İlimizde en çok yapılan işlemeler kanaviçe ve etamindir. Seccade, peçete, buzdolabı ve fırın örtüsü, karyola eteği, salıncak çarşafı ve bohçalarda kanaviçe işlemelere sıkça rastlanır. Kanaviçe ve etamin işlemelerde bitkisel ve geometrik motifler tekrarlanarak, doğadaki renkleriyle kullanılır. Afyonkarahisar Tınaztepe pullu işlemeleri çeyizde ve günlük hayatta oldukça sık kullanılır. Pullarla kumaş üzerine işleme tekniği uygulanarak; yatak takımları, bebek yatak takımları, mendil, cepken, gecelik, baş örtüsü, bohça vb yapılır. Pullu işlemelerde ibrik, su yolu, koçboynuzu, çicek, çarkıfelek motifleri işlenir.

Görüntülenme Sayısı : 5306    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2020 Pazartesi