­ YEMENİCİLİK | Kültür Portalı

Yemenicilik - Afyonkarahisar

El Sanatları

Tabaklar tarafından işlenmeye hazırlanan deriler yemeni ustalarınca alınmakta ve şekillenmektedir. Yemeni: üstü deri, altı kösele veya gön olan hafif bir ayakkabı çeşididir. Taban ve yüz olmak üzere iki parçadan oluşur. Bu iki parça dikilerek içi dışına çevrilir. Çevrilen tarafın dış kenarlarından tekrar dikilir. Yemeni; kesim, dikim, kalıba çakma ve perdahlama aşamalarından geçer. Dürülerek top haline getirilen bezlerle, kitre veya duru hazırlanmış çirişin yemeniye sürülmesiyle parlatılır ve satışa sunulur.

Afyonkarahisar yemenisi dikim tekniği açısından dayanıklıdır 2 yıl giyilebilir, ekonomik ve sağlıklıdır. Afyonkarahisar’da üretilen yemeni çeşitleri Fatih, Osmanlı, yeniçeri (Mehter), tulumbacı (basık), yengeri, kara (düz), mokasen (kapalı), çarık, tokalı (atkılı), çemberli ve zenne (ibikli) yemeni olarak adlandırılır. Yemeniler taban ve kalıplarına göre de adlandırılır. Bunlar kesik burun, sağsız-solsuz düz, sağlı-sollu ve takunya kalıplı yemenidir. Büyüklüklerine göre de; 15-26 numara çocuk yemenisi “yaşar”, 27 numara kadın yemenisi “zenne”, 28 numaradan başlayan erkek yemenileri “dörtlü”, 29 numara “ikili”, 30 numara “ürüzgar”, 30-31.5 numara “uluayak” olarak isimlendirilir.

Yemeni esnafının camisi olarak bilinen Arasta Camii’nin bulunması, yemenici dükkanlarının bulunduğu çarşıya Yemeniciler Çarşısı adının verilmesi Afyonkarahisar ticaret hayatında yemeninin önemini ortaya koymaktadır. Birçok ailenin geçim kaynağı olan yemenicilik sanatını yapan usta sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 6712    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba