­ AKKEÇİLİ KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

AKKEÇİLİ KÖYÜ CAMİİ - Afyonkarahisar

Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Akkeçili Köyü
Adres Akkeçili Köyü BAŞMAKÇI/AFYONKARAHİSAR
Vakfiye
Genel Tanım Köy merkezinde, tuğla ve briket duvarlı bir bahçe içerisinde yer alan cami, doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı, kerpiç duvarlı, içte ve dışta sıvalı, ahşap tavanlı, geniş saçaklı ve Marsilya tipi kiremitle örtülüdür.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Köy merkezinde, tuğla ve briket duvarlı bir bahçe içerisinde yer alan cami, doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı, kerpiç duvarlı, içte ve dışta sıvalı, ahşap tavanlı, geniş saçaklı ve Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Giriş mekânındaki harime, kuzeyde bulunan, dikdörtgen formlu, geniş iki kanatlı, demir kapıdan girilmektedir. Asıl ibadet mekânının kuzeyinde yer alan ahşap kadınlar mahfili, harime giriş kapısının hizasındaki kare formlu, ince ahşap iki kolon üzerine oturmaktadır. Kadınlar mahfilinin tavanı ile bütünlük gösteren harimdeki ahşap tavan da paralel geniş çıtalı ve düzdür. Bu tavanın ortasında güney-kuzey doğrultusunda dikdörtgen şeklindeki göbek, geometrik ve bitkisel motiflerin iç içe geçmesiyle oluşmuştur. Güneyde yer alan mihrap, duvarın ortasında olmayıp biraz doğuya kaymıştır. Yarım daire nişi, düzdür ve ortasında kandil sarkan perde motifi şeklinde boyanmıştır. Mihrabın üst kısmında kırmızı zemin üzerine yapılmış, düz ve ibrik şeklinde eski yazı çeşitleri vardır. Güneybatı köşedeki boyalı ahşap minber, sade ve özelliksizdir. Aynalığı, enine ve boyuna yerleştirilmiş dikdörtgen birimlerle hareketlenmiştir. Bu birimlerin ortasında yer alan kare birime geometrik bezeme yapılmıştır. Güneydoğu köşede oldukça sade, boyalı ve ters C formunda ahşap müezzin mahfili yer almaktadır. Cami güneyde, iki altta, iki üstte; batıda iki altta, bir üstte; doğuda iki altta olmak üzere toplam dokuz pencere ile aydınlatılmaktadır. Caminin batı bahçesine, camiden bağımsız olarak iki minare yer almaktadır. Caminin güneybatısında bulunan minare 1976 yılında; kuzeybatısında bulunan betondan yapılmış, iki şerefeli minare ise 1992 yılında yapılmıştır. Kitabesi olmayan cami 1951 yılında bugünkü şeklini almıştır. Daha önce üstü toprak damlı, küçük bir mescit olduğu yöre halkı tarafından ifade edilmiştir.
Tescil Kararı EKTVKK 2282 07.03.2003
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1703    Eklenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi