­ ALACA CAMİ (BOLVADİN) | Kültür Portalı

ALACA CAMİ (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Adres Alaca Mahallesi BOLVADİN/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Kanuni Sultan Süleyman
Yapım Tarihi XVI.yy H.1960
Yapan --
Vakfiye Var
Genel Tanım İstasyon caddesi ile Hacı Yörükzade sokağının kesiştiği güney köşede yer alan, dördül kesitli Bağdadi teknikle yapılmış olan caminin kuzeydoğu köşesinden çatıyı delerek çıkan tek şerefeli çokgen kesitli, üzeri serpme beton sıvanmış, minaresi ilk görünümünü tümüyle yitirmiştir. Kuzey, doğu ve güney duvarlarında onbir dikdörtgen penceresi bulunan caminin üstü, Marsilya tipi kiremitle kaplı, piramit çatı ile örtülmüştür. Doğu duvarının kuzey bölümünde yer alan eski minare girişi üzerinde dikdörtgen bir mermerde kabartma yazıt görülmektedir. Doğu duvarı, pencereler üzerinde çıkma yapmakta ve bu çıkma üzerinde ahşap kuşak yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 16. yy da camiye dönüşür. 19.yy da iç süslemeleri yapılır. Zaman zaman sıva, badana ve boya yapılmıştır. 2001-2010 yıllarında büyük onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı : Enine dikdörtgen kesitli, enine dört bölümlü, üçerli üç dizi sütunlu (Toplam 9 sütun),sütunla taşınan ahşap tavanlıdır. Tavan sütunlara Bursa kemeriyle bağlantılıdır. Yan sütunlar birbirine koşut durumda bursa kemerlidir. Orta, sütun (mihrabın önündeki) her iki yan sütunlara yine Bursa kemeriyle bağlantılı olup, mihrap önünde yatay bir genişlik yaratılmıştır. Arka sütunların orta yüksekliğinde kadınlar yeri asma katı vardır. Buranın altı son cemaat yeri olarak korkulukla belirlenmiştir. Tavan: Her iki yan, ön ve arkada çıtalarla bölüntülenmiş küçük dördüllüdür. Ortalarında renkli süs göbekleri vardır. Her iki orta bölümün tavanı diğer tavan yüzeyleriyle aynı düzeyde dikdörtgen çerçeve içerisine alınmış yaklaşık 30cm. kadar girginlikte dikdörtgen birer yüzey durumundadır. Yine çıtalarla bütünlenmiş değişik geometrik desenli olup ortada birer süs göbek vardır. Biri Kuzey diğeri Doğuda ikişer kanatlı ahşap iki kapısı vardır. Doğu kapı sonradan içten camekânla bölüntülenmiştir. Güneyde, mihrabın batısında içeri doğru genişleyen üç penceresi vardır. Pencereler dikdörtgen olup, yuvarlak kemer alınlıkları (Dış yüzeye bakan) dolgudur. Pencereler içten mihrap çerçeve yüksekliğine kadar ahşap çerçeve içerisine alınmıştır. Doğuda yan yana 6 ve birde kapı üzerinde olmak üzere 7 pencere vardır. Kuzeyde kapı üstünde bir, minareye doğru iki olmak üzere üç pencere daha vardır. Mihrap: Bağdadi tarzda yapılmış ahşap çerçevelidir. Çerçeve içinde birbirinden taşkın olarak yapılmış süs kuşakları dolaşmaktadır. Mihrap girintisi yuvarlak kemerli olup çerçeve ile arasında kalan kenar boşluk iç bükey durumdadır. Çerçevenin mihrap kemeri üstünde kalan boşlukları ışın çubuklarıyla kaplanmıştır. Mihrap çerçevesi çok renkli olarak boyanmıştır. Minber: Ahşap olup çok renkli süslemelidir. Yanal yüzlerde iç içe geçmiş üçgenlerden oluşan süsleme vardır. Korkuluk ile kapı söveleri arasındaki açıklık ışınsal çubuklarla süslenmiştir. Minare: Caminin Kuzey-Doğu köşesinden çatıyı delerek çıkan tek şerefeli çokgen kesitlidir. Üzeri beton sıvalıdır. Dış kapısı eski mescit kapısı olup üzeri oymalı ahşaptır ve Selçuklu devrini yansıtır. İki parçalı olarak cevizden yapılmış kapı üzerinde yazı çerçeve dolaşmaktadır. Ortada ise yine yazılı çember olup araları bitkisel desenlidir. Oyma işlemelidir. Sivri kemerli çerçeve içindeki basık kemerli taş söğeli tek kanatlı bir ahşap bir kapıdır. YAZITTA. Süleyman Şah Adil nesl-i Osman Yedinde oldu mâ-mur hamd-i Yerdan Bu mescid iken ol emr ile cami Dua kılarız biz ehl-i iykân Dokuzyüz hicri altmış senesi Olundu ibdi dâ-hurra ŞABAN
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1980-EKTVKK 1268 18.03.1992-EKTVKK 1460 18.05.2001-EKTVKK 1759 15.02.2002-EKTVK
Yayın Dizini -Aygen, Mehmet Saadettin; Afyonkarahisar Camileri S.87 Ankara-1973-Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3190    Eklenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı