­ FERİZ HOCA CAMİ (BOLVADİN) | Kültür Portalı

FERİZ HOCA CAMİ (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi --
Yapan --
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Diktörtgen planlı, kırma çatılıdır. Taş malzeme ile yığma olarak yapılmıştır. Temel kısmında, doğu cephesindeki balkonda devşirme malzemeler kullanılmıştır. Batı cephesinde ve kuzeyinde iki kapı yer almaktadır. Son cemaat yeri yoktur. 200 kişiliktir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Bolvadin ile Dişli kasabası arasındaki karayolu üzerinde yer alıp 1800 yılı başlarında dağılan metruk Erkmen köyünden gelen halktan Ferizzadelerden (Firuzzadeler) Hacı Mehmet Efendi tarafından 1840 başlarında minaresiz toprak damlı kerpiç bina yaptırılmıştır. Feriz Hoca Camii ve Bit Pazarı Camii olarak bilinen bu camiye halk tarafından 1952-1955 yılları arasında minareci Seydi Uysal’a minare yaptırılır. 1955 yılında cami binası yıkılarak şimdiki bina yapılır. Minare caminin kuzeybatı köşesindedir. Kare prizma kaidesi ve papuçlar düzgün kesme taştan yapılmıştır. Silindirik gövde kirpi başı çıkıntılarla şekillendirilmiş şerefe kaidesi, şerefe ve peteği tuğla ile yapılmıştır. Alüminyum kaplı bir külah ile son bulur. 88 basamaklı ve 30 m yüksekliğindedir. Kitabesinde “Sahibü’l Hayrat 1368/1952 minareci Seydi Tulumcu” yazar. Bu tarih inşaatın başlangıcını gösterir. Batı cephesinde ise “Halkın yardımıyla minareci Tulumcu Seydi Usta yapmıştır.” 1371 tarihli kitabe minarenin 1955 yılında tamamlanıp hizmete açılış tarihidir. Cami harimini içten, gizli ahşap kubbe örter. Mahfilleri düz tavan örtmektedir. Doğu cephesinde 3, güney ve batı cephelerinde 2’şer olmak üzere 7 kemerli büyük pencere vardır. Bu pencerelerin üzerindeki sırada 9 adet yuvarlak kemerli küçük pencere bulunur. Güney cephesinde birisi mihrap çıkıntısının üzerinde, ikisi çatı aralığında olmak üzere 3 göz pencere daha vardır. Dikdörtgen bir kaide içine yerleştirilmiş mihrabın nişi, perde motifiyle süslenmiştir. Yuvarlak kemerlidir. Minber betondan yapılmış, alçı motiflerle işlenmiştir. Gövdesi dörtgen ve üçgen panolara ayrılmış, panoların içleri çıkma kabartma motiflerle süslenmiştir. Köşkü üstünde armudi külahı vardır. Kuzey giriş kapısının sol tarafında müezzin mahfili vardır. Buradan kadınlar mahfiline çıkılır. Ahşap kadınlar mahfilini 2 ahşap direk taşır. Sağ tarafında minare giriş kapısı bulunur. Hatlar ve süslemeler 1954 yılında Müslim Gökçek tarafından yapılmıştır.
Tescil Kararı EKTVKK 1463 08.05.2001
Yayın Dizini Bayar, Muharrem; Bolvadin Tarihi II.cilt (Kurumları-Yöneticileri-Yetiştirdiği Kişiler), s.116-118, İ
Ekler Fotoğraf, Harita
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1619    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı