­ HACI AHMET ÇEŞME (BOLVADİN) | Kültür Portalı

HACI AHMET ÇEŞME (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Adres Hacı Esat Mahallesi Hacı Ahmet sokak NO:60/B eve bitişik BOLVADİN/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hasanoğlu Hacı Beyazid
Yapım Tarihi H.935 M.1528
Yapan --
Vakfiye Var
Genel Tanım Hacı Ahmet Sokak 60 nolu evin sokak duvarına bitişik durumdadır. Şimdiki durumda beton sıvalıdır. Yine betondan yapılmış saçaklığı ve doğuya doğru uzanan yalağı vardır. İki su oluğundan su akmaktadır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Taş kaplama üzeri betonlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Ev duvarına arka (Geniş) yüzüyle bitişik durumda prizmal bir yapıdadır. Yuvarlak kemeri silme girintilidir. Ayaklar üzerindeki kemer yastık taşları taşkın, üst kesim bu taşkınlıkla yükselir. Üstte beton saçaklık yapılmıştır. İç kesimde kemer içinde yazıtı, altında da iki su oluğu vardır. Su yalağı betondan yenilenmiş olup, doğuya doğru uzanmaktadır. Yazıtında: 1-Emere bi inşae hazihi-laynü'l-cariye fi eyyamı devle 2-Es Sultan Süleyman İbni Selim han Adamollahü emrehu El-ab-düzzaif 3-Hacı Beyazid İbni Hasan fi evasıt-ı zilkade sene 935
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1980-EKTVKK 1189 21.07.2000-EKTVKK 1655 02.11.2001
Yayın Dizini Uzunçarşılıoğlu, İsmail Hakkı; Kitabeler-İSTANBUL-1929 Gümüş, Fevzi, Bolvadin- İSTANBUL-1978
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2378    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2016 Çarşamba