­ HACI GANİ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

HACI GANİ KÖPRÜSÜ - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Çetinkaya Mah.
Adres Çetinkaya Mah. Gazlıgöl Caddesi Eski Salhane yanı MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hacı Gani
Yapım Tarihi XVI. yy
Vakfiye -
Genel Tanım Şehrin kuzeyindeki Akarçay üzerinde, bugünkü Gazlıgöl yolundadır. Eski Salhanenin yanında olup üç gözlüdür. Gözlerden ikisi kemerli ve büyük, ortadaki dörtgen ve küçüktür.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar Yolun genişletilmesi anında batı yüz uzatılmış ve yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yaklaşık kuzey yönde, iki yuvarlak kemerli bir köprüdür. Kemerler arasında küçük dörtgen açıklıklı orta göz vardır. Moloz üzerine kesme taş kaplamadır. Kemer kaburgası düzenli kesme taştan olup içerlek yüzeylidir. Batı yüzü çok daha düzgün kesme taştandır. Kemer kaburgaları ise dışarlak orta gözde basık kemerli olarak yapılmıştır. Köprüye adını veren kişi Hacı Gani, 15. yy da yaşamış bir kişidir. Hacı Gani ile ilgili gömüt taşı bulunarak müzeye alınmıştır. Gömüt taşı 1508 tarihlidir
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü