­ HACI HÜSEYİN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

HACI HÜSEYİN ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Faki Paşa Mahallesi
Adres Faki Paşa Mahallesi Cürcani Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hacı Hüseyin
Yapım Tarihi H.1325
Vakfiye Var
Genel Tanım Cürcani camiin doğusunda Minare kaidesine dayanmıştır. Cürcani sokak ile Hacıoğlu sokağın kesiştiği köşede yer almıştır. Kesme andezit taşından, düz çatı örtülü, depolu tek musluklu olarak yapılmıştır. Güneyinde ev vardır. İki cephelidir.
Yapılan Onarımlar Kırılan Musluk zaman zaman değiştirilmektedir. Başkaca bir onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı DOĞU CEPHE: Tek parçadan oluşan iki paye arasında bir niş, dört dışarlak kesitli kenarları olan üçgen bir alınlık ve alınlık dışı duvar ile çatı kenarındaki diş şeklinde çıkma sırasından oluşur. İki payenin üstü ve payeleri nişin içinden birleştiren iki kesitli sir sıra yer alır. Nişin içi yekpare olup, mihrap görünümlüdür. Payeler önde seki biçiminde uzanan taşlara oturmuştur. İki seki arasına kurna oturtulmuştur. Musluk sekiler ile aynı düzeyde olup bir tanedir. Alınlıkta iki sıra yazıt vardır. Yazıtta; -SAHİB-ÜL HAYRAT VEL HASENAT SENE 1325 -EL HAÇ HÜSEYİN Fİ RECEP, oyma olarak yazılmıştır. KUZEY CEPHE: Düzgün sıralı kesme taştan yapılmıştır. Çatıya diş şeklindeki bir sıra çıkma ile geçilmiştir. Minare kaidesine yakın tek kanatlı uydurma ahşap bir kapısı vardır. İçi girilip görülememiştir. Üst örtü kesme taş plaka kaplıdır. Batısı ve güneyi Minare ile eve dayanmıştır. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ; Yürürlükte olan Afyonkarahisar İl İmar planına göre anıtın bulunduğu ada da bitişik nizamda üç kat üzerinden inşaat ruhsatı verilmektedir. Anıta zarar vermemek ve aykırı düşmemek koşulu ile Müze denetiminde bitişik nizamda iki kat (Hali hazırda iki kattır) yapılanmaya izin verilmesi kanımızca uygundur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme