­ TAŞHAN (HOCA ÜVEYS HANI) | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

TAŞHAN (Hoca Üveys Hanı) - Afyonkarahisar

Kimlik
Adı TAŞHAN (Hoca Üveys Hanı)
Envanter No 03.00.0/1.0
Harita No AFYON 19K-Ia 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Sinanpaşa Mahallesi
Adres Sinanpaşa Mah. Kapanhan Caddesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Pafta 45
Ada 456
Parsel 57 (adet)
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 1
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran Kadı Abdullah ve Esnaf
Yapım Tarihi XVII.yy.Ortaları
Yapan Yok
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Şehrin Demirciler ve Yemenciler Çarşısı denilen kesiminde ana caddenin sağ yanında yapılmış bir yapıdır. Büyük bir kapı ile iç avluya girilir. Dış yüzlere bitişik dükkanlar vardır. Güney-doğusunda aralık, Güneyinde kapan han caddesi, kuzey batısında ise keçeciler sokağı ile çevrilidir.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu B
Taşıyıcı Yapı B
Üst Yapı B
Dış Yapı B
Süsleme Elemanları B
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Bakımsız olup yer yer sıvanmıştır, özellikle I. kat duvarlarında sıva vardır. Bazı alt kat kemerlerine sonradan kapılar eklenmiş veya yeni odalar oluşturulmuştur. Üstü yer yer ahşapla onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Moloz taştan yapılmış kâgir bir yapıdır. Taşlar sıralı olarak dizilmiş ve arada tuğla dizileri kullanılmıştır. Tuğla yapının kemer kaburgalarında tonozlu geçişte, II. kat gezinti yerindeki (Kapı önü revağında) tonoz örtüde ve saçaklardaki kirpi biçimi çıkmalar vardır. Ahşap, atkı olarak kemer ayakları arasında kullanılmıştır. Büyük kemerli çift demir kapılıdır. Giriş tonoz biçimindedir. Yapının kapı kesimi, köşeleri kesik dörtgen biçiminde olup yapının, güney köşesindedir. Ortada üstü açık avlu vardır. İçerde odalar avluya açılır. İki katlıdır ve ikinci katta dört yönde revak vardır. İkinci kat odaları bu revağa açılır. Ayakları düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. Kemer genişlikleri aynı değildir. 2. kata çıkış, batı yandaki iki yandan çıkılan taş ve ahşap basamaklı merdivenlerle sağlanır. 1.kat kemerleri yuvarlaktır ve bunlarında genişlikleri aynı değildir. Batı yandaki revak biçimindedir ve II. kata çıkış merdivenleri vardır. 1. katta güney duvarındaki orta kemer daha sonra (19.yy. da) üçgen alınlıklı çift kapı ile kapatılmıştır. Alınlıklar arasında yuvarlak pencere vardır. Alt kat kuzey duvarında değişik ölçülerde kapı ve pencereler vardır ki bunlarda sonradan yapılmış olmalıdır ve bu duvar sıvalıdır. Katlar arasında yine sonradan oluklu sundurma konulmuştur. Tonozlu girişin her iki yanında camekânla yapılmış odacıklar vardır. Yapıda düzgün kesme taş, kapı söve ve alınlıkları ile pencere söve taşlarında ve 2. kat kemer ayaklarında kullanılmıştır. Üst kat oda pencereleri küçük ölçüde ve dörtgen olup çoğunun eksik olan demir kapakları dışa açılırlar. Kapının sol yanına sonradan çeşme yapılmıştır. Dış görünüm: Güneydeki kapısı, dörtgen kesitli bir yapının kesilmiş köşe yüzeyindedir. Bu yüzde geniş yuvarlak kemerli ve tonozlu girişlidir. Güneydoğu yüzünde küçük odacıklar (iş yerleri); güney batı ve kuzey batı da bitişik dükkânlar yapılmıştır. Yapı sıralı moloz taşlardan yapılmış aralara tuğla dizilmiş olup kirpi saçaklıdır. Üstü oluklu kirpi saçaklıdır. Üstü oluklu tuğla ile döşenmiş ve yer yer onarım görmüştür.
Su YOK
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Han
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı EKTVKBK,2770,04.06.2008-EKTVKBK,2456,19.02.2008-EKTVKBK ,1710,22.02.2007
Yayın Dizini Gönçer Süleyman; Afyon İli Tarihi II.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki
Revizyon Yok
Görüntülenme Sayısı : 3572    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Mayıs 2013 Perşembe