­ HARABAPAZAR KALESİ VE NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

Harabapazar Kalesi ve Nekropolü - Ağrı

Adı Harabapazar Kalesi ve Nekropolü
Mah. Köy - Mevkii Harabapazar Köyü
Adres Harabapazar Köyü/Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı’nın 73 km. kuzeydoğusunda, Sinek Yaylası’nın batı ucunda bulunmaktadır. Andezitten oluşan yüksek ve sarp bir tepe üzerine kurulmuştur. Oldukça stratejik bir konumda olan kale büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen sur duvar izleri belli olmaktadır. Arazinin doğal biçimine göre kuzey-güney doğrultusunda uzanan kalede kullanılan andezit taşların dörtten fazla köşeye sahip olduğu, diğer Tunç ve Erken Demir Çağı kalelerinde olduğu gibi taşlar arasındaki büyük boşluklar küçük taşlarla doldurulmuştur. Kalenin hemen kuzeyinde yer alan nekropolde yer alan mezarlar kaçak kazılarda açılmış ve soyulmuştur
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ağrı’nın 73 km. kuzeydoğusunda, Sinek Yaylası’nın batı ucunda bulunmaktadır. Andezitten oluşan yüksek ve sarp bir tepe üzerine kurulmuştur. Oldukça stratejik bir konumda olan kale büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen sur duvar izleri belli olmaktadır. Arazinin doğal biçimine göre kuzey-güney doğrultusunda uzanan kalede kullanılan andezit taşların dörtten fazla köşeye sahip olduğu, diğer Tunç ve Erken Demir Çağı kalelerinde olduğu gibi taşlar arasındaki büyük boşluklar küçük taşlarla doldurulmuştur. Kalenin hemen kuzeyinde yer alan nekropolde yer alan mezarlar kaçak kazılarda açılmış ve soyulmuştur. Kaçak kazılar ve doğa koşullarından oluşan tahribatlar. Konumu ve mimari yapısı ve buluntular Geç Tunç Erken Demir Çağı kale ve nekropolleri içinde önemli bir yere sahiptir. 1. Derecede arkeolojik sit alanıdır. Kaçak kazılar ve tahribatlar çok fazladır. Bu nedenle kale ve nekropole çok büyük zarar verilmiştir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 745    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma