­ KÖSELER KÖYÜ KÜMBETİ | Kültür Portalı

Köseler Köyü Kümbeti - Ağrı

Adı Köseler Köyü Kümbeti
Mah. Köy - Mevkii Köseler Köyü
Adres Köseler Köyü/Patnos
Yapım Tarihi xıv yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Patnos ilçe merkezine 38 km. uzaklıkta bulunan Köseler Köyü’nün batısında bulunan mezarlığın kuzeydoğusunda, Taşkın Köyü’ne giden yolun kuzeyinde bulunan türbenin büyük bir bölümü yıkılmış durumdadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe dıştan sekizgen içten dairesel planda ele alınmıştır. Dolgu duvar tekniğinde inşa edilen türbenin sadece doğu duvarının bir bölümü günümüze ulaşmış, diğer duvarları zemin seviyesinin biraz üzerinden itibaren yıkılmıştır. Kalan izlerden anlaşıldığı kadarıyla giriş kısmının kuzey yönde bulunması gerekir. Planına göre üzerinin içten kubbe, dıştan sekizgen piramidal külah ile örtülü olması muhtemeldir. Türbenin içerisi tamamen kazıldığı ve duvar yıkıntıları ile dolduğu için cenazeliğinin olup olmadığı anlaşılmamaktadır. Krem ve kırmızı tüf taşlarının kullanıldığı yapıda oldukça düzgün bir kesme taş işçiliği görülmektedir. Dışarıdan sade bir görünümü olan türbenin iç kısmında altta kırmızı taşlardan bir kuşak üstte ise birer atlamalı yerleştirilen kırmızı taşlarla hareketlilik sağlanmıştır. Türbenin doğu cephesinde yer alan bir monogram (Taşçı ustası markası) dikkat çekektedir
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2212    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma