­ OCAKBAŞI KÖYÜ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Ocakbaşı Köyü Mezarlığı - Ağrı

Adı Ocakbaşı Köyü Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Ocakbaşı Köyü
Adres Ocakbaşı Köyü/Tutak
Yapım Tarihi XIV-XV. yüzyıllar
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Tutak ilçesi ne bağlı Ocakbaşı Köyü’nde bulunmaktadır. Köy, Tutak merkez ilçeye 27 km. uzaklıkta, Tutak-Patnos karayolunun güneybatısında bulunmaktadır. Köy yerleşiminin batısında bulunan mezarlık günümüzde de köylüler tarafından kullanılmaktadır
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geniş bir alana dağınık halde yayılan mezarların birçoğu toprak altında kalmış, görülebilen durumda olanların ise büyük bir bölümü define avcıları tarafından tahribata uğratılmıştır. Bezemeli taşlar ve sandukaların çoğu kırılmış halde sağa sola dağıtılmıştır. Ocakbaşı Köyü mezarlığında bulunan mezarlar gri ve pembe renkli tüf taşından yapılmış olup, tipolojilerine göre: 1-Şâhidesiz Sanduka Tipi Mezarlar 2-Şâhideli Mezarlar olarak iki ana grupta incelemek mümkündür. Bunlar da, farklı form özellikleri ile kendi içlerinde alt gruplara ayrılmaktadır. Ahlat mezar taşı geleneğini yansıtan mezarların büyük bir bölümü XIV-XV. yüzyıllardan kalmış olmalıdır.
Orjinal Kullanım Mezar
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 992    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma