­ ZİYARET KÖYÜ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Ziyaret Köyü Mezarlığı - Ağrı

Adı Ziyaret Köyü Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Ziyaret Köyü
Adres Ziyaret Köyü/Patnos
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Patnos ilçesinin güneydoğusunda, ilçe merkezine 2 km. uzaklıkta bulunan Ziyaret Köyü küçük bir yerleşim birimidir. Köyün girişinde bulunan mezarlık oldukça geniş bir alanı kapamaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geçmişte Patnos’un şehir mezarlığı olarak da kullanılan mezarlıkta eski ve yeni mezarlar iç içe dağınık halde bulunmaktadır. Bir ziyaret yeri olan mezarlığın orta kısmında kutsallığına inanıldığından hiç kesilmemiş ve kendi halinde gelişmiş yaşlı bir söğüt ağacının etrafında dağınık halde bulunan bir grup mezar kültür ve sanat değerleri bakımından dikkat çekmektedir. Mezarlığın orta bölümünde bulunan Osmanlı dönemi mezarları beyaz mermer ve krem rengi tüften yapılmış olup ayak ve başucu taşlarının bir kısmı devrilmiş bir kısmı kırık haldedir. Bu mezarlardan bazılarının üzerinde dua, kimlik ve tarih bilgileri okunabilmektedir. Bazıları ise çok tahrip olduğundan mahiyetleri anlaşılamamaktadır. Patnos Ziyaret Köyü mezarlığında asıl dikkati çeken mezarlar Osmanlı dönemi mezarlarının etrafında dağınık halde bulunan ve Ahlat geleneğini yansıtan mezarlar oluşturmaktadır. Gri ve krem renkli tüf taşının kullanıldığı bu mezarlar tipolojilerine göre: 1-Şâhidesiz Sanduka Tipi Mezarlar 2-Şâhideli Mezarlar olarak iki ana grupta incelemek mümkündür.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2051    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma