­ PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

Paşa Hamamı - Aksaray

Paşa Hamamı, Aksaray şehir merkezinde Zinciriye Medresesi ile Azmi Milli Un Fabrikasının bitişiğinde yer almaktadır. Sultan II. Abdülhamid’in Serkarini Ortaköylü Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılan bu Osmanlı eseri, Aksaray şehir merkezinde işlevselliğini devam ettirerek günümüze ulaşan tek hamamdır. Kadın ve erkek hamamı olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Düzgün kesme taştan yapılan hamamın, iki küçük, dört de büyük olmak üzere toplam altı kubbesi bulunmaktadır.

Tipik bir Osmanlı eseri olan yapı, kare planlı altı odadan teşekkül etmiştir. Odalarda karşılıklı iki eyvan olup, kubbeler, köşelerde yer alan kemerler üzerine oturtulmuştur. Kubbeleri taş ile örülen hamamın üzerinde aydınlatma görevi gören küçük delikler mevcuttur. Tabanın orijinali mermer olan hamamın, bugün büyük kısmı kaldırılmış yerine mozaik yapılmıştır. Hamamın giriş olarak kullanılan orta kısmında, iç bükey altı köşeli, orijinalliğini muhafaza eden bir havuz bulunmaktadır.

Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aksaray Gezilecek Yerler

Hamam
Aksaray merkezde yer almaktadır.
Zincirli Mahallesi, Merkez/Aksaray
iktm68@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26899    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2022 Pazartesi