­ KOŞUMCULUK | Kültür Portalı

Koşumculuk - Aksaray

El Sanatları

Otomobil çağı öncesinin en popüler el sanatı koşumculuktur. Taşımacılık için tamamen at arabalarının kullanıldığı zamanlarda hayvanları arabaya bağlamak (koşmak) için koşum takımları yapılıyordu. Ko­şumlar sadece bir ihtiyacı karşılayan eşya olmaktan öte zarif birer el sanatı ürünüydüler. Koşum takımı şu parçalardan oluşuyordu: Atların başına takılan “başlık”, boynuna takılan ve esas yükü kavrayan "hamut", sırtı birkaç yerden saran "paldum", atın sırtının tam ortasını bir miktar örten "belleme", ağza takılan ve bir ucu da sürücünün elinde olan "gem-dizgin-terbiye", ayrıca hamuttan arabaya uzanan, arabayı çeken "yan kayışı".

Koşum takımında ağırlıklı olarak manda (camız) derisi, dikiş için yine deriden yapılan parçalar kullanılıp, takımın kimi yerlerine metal parçalar yerleştirilmektedir Koşum takımını süslemek için de gök (mavi) ve kırmızı boncuklar kullanılır. Boncuklar büyüklüğüne göre at boncuğu,dana boncuğu, kuzu boncuğu şeklinde isimlendirilir. Boncuk aralarına "gongurdak" denen küçük ziller de yerleştirilebilmektedir. Ve bu meslek git gide kaybolmaya yüz tutmuştur.

Görüntülenme Sayısı : 3842    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Ekim 2020 Perşembe