­ NAMAZ ÖRTÜSÜ | Kültür Portalı

Namaz Örtüsü - Amasya

Giyim Kuşam

Yöremizde yakın zamana kadar krep namaz örtülerinin kullanımı yaygın değildi. Bayanlar yemeni kullanmayı tercih ederlerdi. Günümüzde kenarı oyalanmış namaz örtüleri mevlit, hatim duası gibi özel günlerde yaygın hale gelmiştir. Genellikle dantel örneklerinden esinlenerek yapılan oyalardır. Renkli dantel ipleri,naylon bobin ve ibrişim iplerle çalışılır. Genellikle kumaş renginde iplik ile çalışılır. Kullanılan motif özelliğine göre renkli olarak da çalışılabilir. Krep kumaşın ön kısmı esas motiflerle süslenir, iki kısa yan kenarlara kirpiklerle daha ince bir oya yapılır.

Yapılışında Dikkat Edilecek Hususlar: Kumaş dokumasının düzgün olması önemlidir. Yemenilerdeki gibi iplik çekilerek kumaş kenarı düzeltilir, aynı iplik hizasında iki sıra zürafa çekilir, ana motifler çalışılmadan önce trabzan düğümleri yapılır, motiflerin eşit olarak dağıtılması için zürafa düğümleri sayılarak eşit aralıklarla motifler çalışılır. Kayalı motiflerde kaya araları ya da kaya alanı çeşitli motiflerle doldurulur. Tüm oyalarda olduğu gibi ütüleme işlemi, ütü bezi ve buharsız ütü ile yapılır. Ütü sürülerek değil, bastırılıp birkaç saniye bekletilip kaldırma suretiyle yapılır.Ütünün oya üzerinde gezdirilmemesi oyanın esnemesini ve şeklinin bozulmamasını sağlar. İyi ütülenmiş bir oya yıkandıktan sonra da büzüşme yapmaz.

Görüntülenme Sayısı : 5827    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Ekim 2020 Pazartesi