­ EKİN PAZARI (PİR MEHMET ÇELEBİ) CAMİ | Kültür Portalı

Ekin Pazarı (Pir Mehmet Çelebi) Cami - Amasya

Yapım Tarihi 15. yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Tek kubbeli tek minareli erken dönem Osmanlı camilerindendir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Depremde yıkılan minaresi yeniden yapılmış olup, yapılan onarımla cami eski özelliğini kaybetmiş durumdadır. 2007 yılında restorasyon ve onarım geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tek kubbeli camilerden olan cami son cemaat yeri ile birlikte boyuna dikdörtgen bir plan göstermektedir. Kare planlı ve tek kubbe ile örtülü esas ibadet mekanının önünde kapalı bir son cemaat yeri bulunmaktadır. İçte kubbeye Türk üçgenleriyle geçilmekte olup, kubbe kasnağı sekizgendir. Yavuz Selim Meydanında bulunan caminin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin kuzey batı köşesinde beden duvarları üzerinde oldukça kalın tuğla bir minaresi bulunmaktadır. Ön cephede kalkan duvar yüzeyinde tuğla bezeme bulunur.
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler,