­ HIZIRPAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Hızırpaşa Camii - Amasya

Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Zaviyeli camilerden olan eser, düz ahşap tavanlı az sayıdaki örnekler arasındadır.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Zaviyeli camilerden olan eser, düz ahşap tavanlı az sayıdaki örnekler arasındadır. Mevcut haliyle cami gördüğü onarımlar sonucu orjinal planında bozulmalar meydana gelmiştir. Son cemaat yeri ve caminin kenarında bir de hazire kısmı bulunmaktadır. Doğuda yer alan girişte ahşap direkli bir sundurma yer alır. Arazinin meyilli oluşu nedeniyle güneyine yapılan duvarla bir platform oluşturulmuş, bu platformun üzerine cami inşa edilmiştir. Dışta olduğu gibi içte de çok sade olan caminin batıdaki yan mekanı bir kapı ile esas ibadet yerine açılmakta burada bir ocak bulunmaktadır. Duvarlarda geometrik panolar içinde ayetler yazılıdır. Mihrap hücre şeklinde olup çok sadedir. Mimberi orijinal ve ahşap oymadır. Mihrap cephesinde yerden fazla yüksek olmayan iki pencere yer almaktadır. Pencereler ahşap kanatlıdır. Caminin en büyük özelliği ahşap tavanıdır. Ahşap kirişlerin çok güzel dekoratif bir görünüm verdiği tavan, açık ve koyu yeşil renktedir.
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler,