­ KİLARİ SÜLEYMAN AĞA CAMİ | Kültür Portalı

Kilari Süleyman Ağa Cami - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Dere Mahallesi
Adres Amasya Merkez Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde, Bedesten Karşısı
Yaptıran Kilari Süleyman Ağa
Genel Tanım Tek kubbeli, tek minareli kârgir bir camidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin son cemaat yerinin üzerini örten kubbeler sivri kemerler üzerinde düz pandatiflidir. Caminin cümle kapısı kuzey-batı köşede son cemaat yerine açılmakta olup, kesme taştan yapılmıştır. Etrafı iki sıra profille çevrilmiş olan kapısının küçük yay kemeri üzerinde yazıt bulunmaktadır. Son cemaat yerinin diğer bölümü ise aynı zamanda namaz kılmaya ayrılmıştır. Asıl ibadet mekanına açılan dikdörtgen pencereler sivri kemer alınlıklıdır. Kıble duvarında beş kenarlı niş halindeki mihrabın üzeri mukarnaslıdır. İç mekanda beden duvarlarının üzerindeki sekizgen kasnaklı kubbeye geçiş köşe tromplarıyla sağlanmıştır.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler,Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları,Ankara 1972,s.236-239