­ KURTBOĞAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Kurtboğan Türbesi - Amasya

Yapım Tarihi 15.y.y
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Dört direk üzerine tek kubbeli olarak baldaken tarzda inşa edilmiştir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dört direk üzerine tek kubbeli olarak baldaken tarzda inşa edilmiştir. Günümüzde direkler arası kapatılmış bir haldedir. İçeride bir mezar yapısı bulunmaktadır. Burada yatan şahısın adı Hamza Şami Bin Mehmet olduğu ve bu zatın Fatih Sultan Mehmedin hocası Akşemseddinin babası olduğu çeşitli kaynaklarda yazılmaktadır. Kurboğan Türbesinde yatan zatın Şamdan Amasyaya gelerek buraya yerleştiği 861 H./1456-57 M. tarihinde vefat ettiği bilinmektedir. Zatın cenazesinin defnolunduğu gece bir kurt gelerek cenazeyi kabirden çıkararak parçalamak istemiş bunun üzerine kabirden bir kol uzanıp kurdun boğazına sarılmak suretiyle kurdu boğar ve Türbe bundan dolayı bu isimle anılmaktadır
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1486    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı