­ SÜBYAN MEKTEBİ | Kültür Portalı

Sübyan Mektebi - Amasya

Yaptıran Bülbül Hatun
Yapım Tarihi 16. yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Hazeranlar Konağı ile Hatuniye Camiinin arasında ve Hatuniye Camii’nin külleyisinin bir bölümüdür.
Yapılan Onarımlar 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığıca restorasyon yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bina almaşık teknikle üç sıra tuğla, moloz taş ve harç kullanılarak tek katlı ve yalnız büyük bir oda olarak inşa edilmiştir. Giriş 144. sokağa açılan kuzey cephedeki sivri kemerli taş söveli bir kapıdan sağlanmaktadır. Kuzey cepheye açılan sivri kemerli üç penceresi mevcut olup üst kısımlarda tuğlaların çeşitli şekilde kullanılarak geometrik süsleme oluşturulmuştur. Batı cephede odaya açılan alçak kemerli bir kapı ile duvarların üst kımında kemerli iki pencere yer almaktadır. Tavan ve taban döşemeleri ahşaptan olup çatısı kirpi saçaklıdır. Orijinali çift kubbeli iken kubbeler yıkılmış yeri ahşap çatı ile kapatılmıştır. Kırma çatılı, alaturka kiremitle kaplıdır.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Sanat Galeri
Önerilen Kullanım Sanat Galeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3126    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı