­ GENÇLİK PARKI | Kültür Portalı

Gençlik Parkı - Ankara

Altındağ İlçesi'nin Ulus Semti'nde bulunan gençlik parkı, Ankara'nın tarihi parklarından biridir. Cumhuriyet‘in ilk yıllarında Ankara‘nın planını yapmak üzere davet edilen Hermann Jansen, Gençlik Parkı‘nı çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlamıştı. Böylelikle hem Ankara Çayı‘nın bataklık alanı kurutulacak hem de Cumhuriyet‘in yeni başkentinde yaşayanlar için kentsel açık ve kamusal alanların kullanımı konusunda bir örnek oluşturulacaktı. Plan, 1936‘da Atatürk‘ün başkanlığında yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanmış, Gençlik Parkı 19 Mayıs 1943 Gençlik ve Spor Bayramı‘nda açılmıştır.

1933 yapımı Sergi Evi 1946 yılında Opera‘ya dönüştürülmüş, 1951‘de İtalyan lunaparkı açılmış, sağlık müzesi, heykelleri ve gezinti yolları ile park kamusal alanın nitelikli temsilcisi olmuştur. 1957 yılında halkın demiryolu sevgisini artırmak üzere Eskişehir Cer Atölyesi‘nde üretilen iki küçük buharlı lokomotif "Mehmetçik" ve "Efe" 1750 metrekarelik mesafeyi Havuzbaşı ve Esmen istasyonları arasında gidip gelerek kat etmeye başlamıştır. Daha sonra Ada Lokantası, Fenerbahçe Restoranı ve Göl Gazinosu açılmıştır.

275 bin metrekare alan üzerine kurulan park, 2008-2009 yıllarında revize edilmiş olup, 44 bin 296 metrekare havuz alanı ve 70 bin 422 metrekare çim alan yer almaktadır. 1.029 metrekare çocuk oyun alanı, 25 bin metrekare lunapark, 10 bin metrekare opera binası ile 8 bin metrekare, 638 kişilik Ankara'nın en büyük tiyatro salonlarından Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu bulunmaktadır.

Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi ( https://www.ankara.bel.tr/index.php?cID=9170 )

Ankara Gezilecek Yerler

Park
Doğa-Kültür Turizmi
Toplum taşıma araçları ile sağlanmaktadır.
Ulus/Altındağ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 155414    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ocak 2022 Perşembe