­ DÜĞME EVLER | Kültür Portalı

Düğme Evler - Antalya

Halk Mimarisi

Akseki, İbradı, Ürünlü ve Ormana yöresinde karşılaştığımız bir grup konut mahalli olarak “Düğme Ev” ya da “Düğmeli Ev” olarak adlandırılmaktadır. Antalya yöresel mimarisi içerisinde dikkat çeken ve son derece önemli yapılardır. Evlerin dış duvarları yaklaşık 60 - 70 santimetre genişliğindedir ve harç kullanılmadan örülmüştür. Bununla birlikte duvar sıralarına 50-60 santimetre arayla dikine gelecek şekilde ağaç hatıllar sabitlenerek duvarın ayakta kalması sağlanmıştır. Taş duvarlara dikine olarak yerleştirilen bu elemanlar halk arasında “düğme”, bu yöntemle inşa edilen konutlar da “düğmeli ev” olarak adlandırılmaktadır.

Duvarların iç yüzeyleri içine saman katılmış çamurlu beyaz toprakla sıvanır. Dış yüzeyler ise genellikle sıvasızdır. Yapılarda kullanılan ahşaplar genellikle yörede iyi bilinen ve adına katran denilen yaprakları iğne uçlu çam kerestesinden seçilmiştir. Çürümeden yüzlerce yıl dayanan bu ahşabın sökülerek yeniden kullanıldığı örnekler bile vardır. Bu evler devamlı nefes alır ve sağlıklı olur. Yazın serin kışın da sıcaklığı muhafaza eden evler depreme de son derece dayanıklıdır.

Görüntülenme Sayısı : 2056    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Eylül 2021 Salı