­ ARAP KADAYIFI | Kültür Portalı

Arap Kadayıfı - Antalya

Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye’nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür. Arap kadayıfının yapımı hamurunun imal edilmesiyle başlar. Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır. Bu malzemelerin karıştırılmasıyla cıvık bir hamur elde edilir. Daha sonra kadayıf ocağı adı verilen madeni ocağın üzerine bir kap yardımıyla dökülür ve pişmesi beklenir. Ocak odun ateşiyle ısıtılmaktadır. Kadayıfın yalnızca bir yüzü pişirilir. Pişen kadayıflar soğuması için temiz bir bez üzerine yerleştirilir. Arap kadayıfının servise hazırlanması işe kısaca şu şekilde gerçekleştirilir: Öncelikle şerbeti yapılır, şeker ve su kaynatılır, içine ıtır yaprağı konur, limon ile şerbet kestirilir, soğuyunca şerbet hazırdır. Dövülmüş ceviz, toz tarçın ve toz şeker karıştırılarak kadayıfın içi hazırlanır. Hazırlanan iç, kadayıfların içerisine yerleştirilir ve kadayıf kapatılır. Yumurtaya bulanan kadayıflar kızgın yağda kızartılır, kızaran kadayıflar ılık şerbete batırılır. Tabağa alınarak üzerine ceviz içi ya da çam fıstığı dökülen kadayıflar servise hazırdır. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 17562    Eklenme Tarihi : 13 Ocak 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba