­ GILAMIK DOKUMA | Kültür Portalı

Gılamık Dokuma - Antalya

Gılamık dokuma İbradı İlçesine bağlı Ormana Mahallesinde halen yaşatılan ipekli bir dokuma çeşididir. “Kılamuk”, “gılamık”, “gılamıklı”, “kılamuklu” isimleriyle de bilinir. İpek üretiminin azalması ve pazarlamadaki sıkıntılardan dolayı günümüzde ipeğin yanı sıra pamuk ve keten de kullanılabilmektedir. Gılamık dokuma “düzen” adı verilen ayaklı (ya da pedallı olarak) tabir edilen ahşap tezgahlarda dokunur. Gılamık dokuma geçmişte büyük ölçüde kadın baş giyiminde kullanılmıştır. Gılamık dokumanın bu işlevi günümüzde de devam etmektedir. Baş örtüsü ya da çarşaf olarak kullanılmasının yanı sıra mobilya üzerinde örtü takımı (masa takımı, sehpa takımı) olarak kullanımı da mevcuttur. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 4995    Eklenme Tarihi : 12 Ocak 2016 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba