­ AŞAĞI MADEN KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Aşağı Maden Köyü Camii - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım 10.90x10.70 m. ölçülerinde kare plana sahip olan camiinin kuzeyinde iki katlı son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Önemli bir onarım geçirmediğinden dolayı, sanatsal değerini muhafaza ederek bize ulaşan yapı, aslını bozmadan onarıma muhtaçtır.
Ayrıntılı Tanımı Kitabesi bulunmayan yapı, muhtemelen XIX. y.y.’ın ortasında inşa edilmiştir. Bölgedeki Rus işgali sırasında kısmen tahrip gören ve bir zaman işlevi dışında kullanıldığı söylenen camii, önemli bir onarım geçirmeden günümüze kullanılır vaziyette ulaşmayı başarmıştır. 10.90x10.70 m. ölçülerinde kare plana sahip olan camiinin kuzeyinde iki katlı son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Süsleme açısından yapının cepheleri oldukça sade tutulmuştur. Ancak, ahşap elemanlarında, zengin orijinal süslemeler bulunmaktadır. Süsleme açısından oldukça sadedir. Ancak ahşap elemanlarında zengin orijinal süslemeler bulunmaktadır. 0.80 m. kalınlığındaki cephe duvarları dolgu duvar tekniğinde örülmüştür. Cephelerde kaba yonu taşları bulunurken, köşelerinde biraz daha düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Herhangi bir sıra gözetilmeden örülen kaplamalar derzlidir. İç mekan duvarları sıvanmıştır. Burada da cephelerde izlenen malzemenin kullanılmış olduğu söylenebilir. Diğer kısımlar tümüyle ahşaptır. Çatıda alaturka ve marsilya kiremit kullanılmıştır. Önemli bir onarım geçirmediğinden dolayı, sanatsal değerini muhafaza ederek bize ulaşan yapı, aslını bozmadan onarıma muhtaçtır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 15.02.1987/3245

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1871    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi