­ YABANLIK-URBA | Kültür Portalı

Yabanlık-Urba - Bilecik

Giyim Kuşam

Düğün ve önemli günlerde yörük erkek ve kadınlarının giydikleri kıyafetler çok değişiktir. Kadınlar içte al göynek (kızlar giyer), ak göynek (evliler giyer) üstüne de üç etek giyilir. Kırmızı yünden dokunan kaba kumaş bele sarılır. Üzerine de gümüş kemer takılır. Bunun kıyılarında sağından ve solundan sarkan işlemeli yağlıklar vardır. Öne önlük giyilir. Üstte ise kadife kumaştan yapılmış ve işlenmiş genelde al renkte veya onun tonlarında cepken bulunur. Başı örten başlık kendine has rengi, özelliği ve bağlaması ile dikkati çeker, tel işlemelidir. Başa “terlik” giyilir ve “telli al” bağlanır. Telli al, kırmızı üstüne tel kırmayla, kazayağı süsleri işlenmiş kare biçiminde bir örtüdür. Kenarlarında 5 cm. genişlikte, yeşil renkte bir başka kumaş vardır. “Vala saçağı” denilen bu kumaşın çevresi boncuk yağı pullarıyla süslenmiştir. Telli alı, gelin olacak kız işler.

Düğünden sonra damada sunulan yemiş tepsisi üstüne konur. Çocuk doğduğunda da telli aldan, bebek yorganı dikilir. Başa, ayrıca oyalı bir tülbent ya da krep, çatkı biçiminde bağlanır. Burada tek tek düzeltilen oyalarla baş çevresinde bir çember oluşur. Üstüne gümüş ya da bafon (gümüşe benzeyen bir metal) takılar takılır.

Yörük kadınlarının bir özelliği de başlarına çiçek takmalarıdır. Valanın altına baş altınlarını tutan fes, ayağa ise nakışlı uzun çorap giyilir. Altta da çorapları örtmeyen uçkurlu ağlı iç şalvarı bulunur. Geleneksel kadın giysilerinden şalvar, çok bol olup, ön yüzü kırmalıdır. Kumaş önde toplanır. Mintan, cepken, bürümcük, gömlek, üstlük, manav kadın giysilerindendir. Bele “şal kuşak” ya da “Trablus kuşak” bağlanır. Başa bağlanan krepin oyaları, çiçeklerden bir taç gibidir. Önlerine, pamuktan ya da “Arare çepeli”den (ipek kozasının bozuklarından) dokunmuş, belden hafif büzgülü, ayak bileklerine dek uzanan önlükler bağlarlar. Önlükler, yeşil ya da bordo üstüne ak, ince çizgilidir, etek ucunda kocabaş, haşbaş başı, altı, altmıştefe, kartal, köpekizi gibi değişik adlarda renkli süsler bulunur. Çoraplar mor, bordo, bağıran pembe renklerdedir; konçlarına ak, kara ve yeşil renklerin karışımıyla gül ve yaprak süsleri işlenmiştir.

Erkeklerin içlerinde yukarıdan giyilen, önü kapaklı al göynek vardır. Bunun üstünde yakasız göynek, onun üzerinde de kollu işlemeli cepken vardır. Altta ise ağlı, arkadan kabartmalı işlemeli uçkurlu potur, diz kapaklara kadar uzanır. Bele sarılan bir de kuşak vardır. Ayaklarda ise diz kapaklarına kadar uzanan örme yün çorap vardır.

Görüntülenme Sayısı : 5321    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Eylül 2020 Çarşamba