­ KİLİSE KALINTISI | Kültür Portalı

KİLİSE KALINTISI - Bilecik

Adı KİLİSE KALINTISI
Harita No 30 L-I 1/2000
Mah. Köy - Mevkii İLÇE MERKEZİ
Adres BİLECİK, OSMANELİ İLÇESİ, İLÇE MERKEZİ
Pafta 30L-Ic-I
Yapım Tarihi 1850 SONRASI
Vakfiye
Genel Tanım ÜÇ NEFLİ, HAÇ PLANLI,KUBBELİ BAZİLİKA TARZINDA BİR YAPIDIR. YANLIZ İÇ NARTEKİSİ VARDIR. ORTADAKİ KÜÇÜK KUBBESİ VE ÇATI ÖRTÜSÜ YIKILMIŞTIR. ÖN CEPHENİN İKİ KÖŞESİNDE BİRER ÇAN KULESİ YÜKSELMEKTEDİR.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı XIX. YÜZYILIN II. YARISINDA OSMANELİ'NDEKİ RUM CEMAATİNCE YAPTIRILMIŞTIR. KİLİSE ÜÇ SAHINLIDIR. DOĞU-BATI UZANTISINDAKİ KİLİSENİN ORTA SAHINI DOĞUDA ÜZERİ TUĞLA İLE ÖRTÜLÜDÜR. BEŞ KENARLI APSİSLE YAN SAHINLAR İSE DAHA UFAK APSİSLERLE BAĞLANMAKTADIR. ORTA APSİSTE ÜÇ, YAN APSİSLERDE BİRER DİKİNE DİKTÖRTGEN PENCERE YER ALMAKTADIR. KUZEY VE GÜNEYİNDE KESME ÇATILI, YUVARLAK KEMERLİ UFAK BİR KAPININ ÜZERİNDE YUVARLAK KEMERLİ ÜÇĞEN ALINLIKLI ALTINDA BEŞ PENCERELİ BÖLÜMÜN İKİ YANINDA İKİŞER PENCERELİ YUVARLAK KEMERLİ SİSTEMLER YER ALMAKTADIR. SİLMELİ ÇATI KENARLARINDA DIŞ MOTİFLER SIRALIDIR. ANA GİRİŞ BATIDANDIR. KESME TAŞLI ÜÇ YUVARLAK KEMER, ORTADAKİ BEYAZ MERMER POSTAMENTLER ÜZERİNDE DURAN BAŞLIKLI SÜTUN İLE İKİ YANDAKİ SUTUNLARA OTURMAKTADIR. İKİ YANDA ÇAN KULELERİ YER ALMAKTADIR. AHŞAP ÇATISI ÇÜRÜYÜP ÇÖKMÜŞTÜR. BİNA GÜNAL USLUBU İTİBARIYLE ORTAÇAĞ ROMA KİLİSELERİNİN XIX.YY SONLARINA DOĞRU YAPILMIŞ BİR TAKLİTTİR.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 24.06.1983/A-4429
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 714    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba