­ BALLI SALATALIK YEME GELENEĞİ VE ADABI | Kültür Portalı

Ballı Salatalık Yeme Geleneği ve Adabı - Bitlis

Gelenekler-Görenekler

Bu geleneğin temelinedki inanışa göre; Peygamberimize birisi bir kase bal hediye etmiştir. Peygamberimizin, elinde bulunan hurmayı bu bala batırarak yemiştir. Peygamberimizin bu davranışı ilimizde değişik şekilde, ama yıllardan beri bir gelenek olarak uygulanmaktadır. Bitlis'te Hurma yetişmediğinden ve Bitlis, bol salatalık üretilen bir yer olduğundan hurma yerine salatalık kullanılır.

Bu gelenek, genellikle erkekler arasında yapılır. İkindi namazından sonra orta ve yaşlı erkekler bir evin bahçesinde otururlar. Konukların önlerine bir tas içinde süzme bal, daha sonra yine birer tepsi içerisinde soyulmuş salatalıklar süzme bal dolu taslara batırılarak yenilir ve sohbete başlanılır. Bu durum gün ağarıncaya kadar devam eder. Peygamberimizin hurmayı bala batırarak yemesi taklit edilir.

Görüntülenme Sayısı : 2109    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Ekim 2021 Salı