­ ÇIPLAK BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

ÇIPLAK BABA TÜRBESİ - Bitlis

Adı ÇIPLAK BABA TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Gazi bey mh.
Adres Aynelbarut Cad.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis ili merkez gazibey mahallesinde bulunan türbe kare plana sahiptir.kitabesi olmayan türbenin içindeki bir mezarda h.1250(1834) tarihi bulunması nedeniyle türbenin bu tarihlerde inşaa edildiği düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı meyilli bir arazide inşa edilen türbenin batı cephesi araziye uydurmak için yüksek tutulmuştur. kare planda kesme taştan yapılan türbe iki katlıdır. Birinci kat toprak zeminin oyulması ile meydana gelmiş ve büyük bir kısmı doldurularak masifleştirilmiştir. Türbenin güney cephesinde yan yana beşik tonozla örtülü eyvan şeklinde üç hücre bulunmaktadır.kuzey yönde bulunan bir bölümden türbeye geçit teşkil eden bir koridor aynı zamanda türbe yanındaki dershane ve diğer bölümlere açılmaktadır. Türbe içinde bulunan bir ocak ve sekinin buranın bir tekke olabileceği düşüncesi oluşturmaktadır.dört kenarda sivri takviye kemerleri ve içindeki duvarları tamamen kesme taştan yapılmış olan türbenin kenar konturları testere dişi şeklinde işlenmiştir. Kesme taştan yapılmış pandantifler üzerinde dar bir frizi takiben mekanı örten basık kubbenin içi sıvalıdır. Kıble yönünde yer alan yarım silindirik bir mihrap bulunur .Bitlis'e özgü düzgün kesme taştan inşa edilen türbenin içinde beş sanduka yer alır. Bunların ikisinde kitabe bulunur. Türbe dıştan düz damlıdır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe