­ GÖKMEYDAN CAMİİ | Kültür Portalı

GÖKMEYDAN CAMİİ - Bitlis

Adı GÖKMEYDAN CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Taş Mah.
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis merkez Gökmeydan mahallesinde bulunmaktadır. Kitabesinde h.1081 tarihi bulunmakla beraber bu kitabenin onarım kitabesi olduğu düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Etrafında bulunan ve sonradan eklendiği belli olan kısımlarla birlikte L şeklinde bir plana sahip olan camii için 1924'te Atatürk'ün emriyle bir minare yapıldığı bilinmektedir. Caminin alt kat duvarları kalın masif duvarlarıyla üst kattan ayrılır. Medrese veya zaviye olduğu ileri sürülen alt kat doğu yöndeki bir kapı ile girilen uzun ve beşik tonozlu bir koridorun iki yanında yer alan dört odadan müteşekkildir. İkinci katı teşkil eden ibadet mekanına bir merdivenle çıkılmakta ve kapıyla doğrudan ibadet mekanına geçilmektedir. Boyuna dikdörtgen plan ortadan iki sütün ve iki paye ile boyuna iki bölüme, enine dört bölüme ayrılmakta ve her bölümü ayıran kemerlerin beden duvarlarına birleştiği yerde duvarlar birer payanda ile desteklenmiş bulunmaktadır. Mekan kubbelerle örtülmüştür. Cami biri doğu Cephe, biri batı cephe ve ikisi mihrabın iki yanında bulunan dört adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Caminin mihrabı yarım silindirik formdadır.güney batı köşede 3m.mesafede caminin minaresi yer alır.1924 yılında yapılmış olduğu kitabesinden anlaşılan minarenin altta küp şeklinde bir kaidesi bulunmakta ve kaidenin köşeleri ters pandantif şeklinde pahlanarak kareden silindirik gövdeye geçmeden iki bilezikle kesilmektedir. Tamamı kesme taştan olan gövde dört sıra halinde rozet damla ve üçgen motiflerle süslenmiştir. Gövde üstte iki sıra halinde bileziği geometrik süs bordürleri takip eder. Şerefesi sade olan minberin petek kısmı sekizgen formda düzenlenmiştir. Minare küçük bir taş kubbe ile örtülmüştür. Camiinin güney cephesinde avlusu bulunur. Avlu kapısının iki yanında sütunceler yer alır. Kapının üzerinde sivri bir kemer bulunmakta kemer konturları yüzeyden dışa doğru çıkıntı yapmaktadır. Kapı gerek ebatı gerekse süslemeleriyle portal bir görünüme sahiptir.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar