­ ŞARBULAK ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ŞARBULAK ÇEŞMESİ - Bitlis

Adı ŞARBULAK ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Gazi bey mh.
Adres Baryan Sok.
Vakfiye -
Genel Tanım Gazibey mahallesi aynel barut caddesi baryan sokakta yer alır.çeşmenin hangi tarihte ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber xvııı,xıx.yy.'larda yapıldığı düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı tamamen kesme taştan inşa edilen çeşmenin tabanında ve ön cephesinde sonradan eklenen beton kaplamalarının dışındaki diğer bölümler sağlamdır. Çeşme zemine yarı gömülü vaziyettedir. Herhangi bir yapıya bitişik olmayan müstakil çeşme yatay dikdörtgen bir düzenlemeye sahiptir. Çeşme iç içe iki kemerli olarak inşa edilmiştir. Çeşmenin kemeri dıştan duvarlara oturmaktadır. İç sivri kemer nişi örterek kemer ayakları yığma duvar ayaklarına oturmaktadır. Çeşme sokak kodundan 1.90 aşağıdadır. çeşmede süs unsuru olarak dış yuvarlak ve iç sivri kemerden bahsedilebilir. Çeşmenin saçak kısmı yoktur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme