­ ŞEHİTLİK KÜMBETİ | Kültür Portalı

ŞEHİTLİK KÜMBETİ - Bitlis

Adı ŞEHİTLİK KÜMBETİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım memi dede mescidi ile mekan bütünlüğü ve bağlantısı olan türbe alt kat kare .gövdesi 12 gen bir plana sahip ve üstü konik külahla örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Memi dede mescidiyle mekansal bütünlük sağlayan yaTürbenin alt katı(mumyalık)kare planlı mescit katı ise içten silindirik plandadır.Türbe dıştan pahlanarak 12 gene dönüştürülmüştür.kare plandan on iki kenara köşelerde meydana gelen üçgenlerle geçilmiştir. Türbenin cephelerinde panolar içine alınmış nişler yer alır. Türbeye girişi sağlayan kapı dikdörtgen bir pano içine alınmıştır. Kapının kemer kavsarası mukarnaslıdır. kapının etrafını birbirinden geçme altıgen bordürü çevreler. Yapı içten kubbe dıştan külahla örtülmüştür. Dış cephe oldukça süslü ve hareketlidir. Dört kademeli prafilasyon teşkil eden saçak silmesi altında bütün kenarları dolaşan iki friz beden duvarlarını süsler. bunlardan alttaki friz yüzeyden kabartma olarak birbirine ulaşan baklava motifi ile üstteki friz ise bütün kenarları dolaşan iri yazı ile doldurulmuştur.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe