­ KARAKÖY CUMA CAMİİ | Kültür Portalı

Karaköy Cuma Camii - Bolu

Cami, mevcut kitabelerinden anlaşılacağı üzere; Hicri 970 (1562 – 1563) tarihinde Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’in annesi tarafından Cuma Camisi olarak yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, moloz taş örgülü cami, düz ahşap tavanlıdır. Tavanı iki sıra halinde dört ahşap direk taşımaktadır. Kuzeyinde yine ahşap direklerle taşınan açık bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Mermerden yapılmış basık kemerli cümle kapısının ahşap kapı kanatları kündekari tekniğinde işlenmiştir. Giriş kapısı üzerinde yer alan sülüs hatlı çini kitabesiyle dikkat çekmektedir. Caminin iki çini kitabesi olduğu bilinmekte ise de; bir tanesi bugün mevcut değildir. Kuzeyinde dört kare kesitli ayak, ahşap mahfili taşımaktadır. Beş kenarlı ve mukarnaslı mihrabı ile sade ahşap bir mimberi vardır. Beden duvarlarındaki iki sıra halindeki pencerelerden alt sıradakiler sivri kemer alınlıklı ve ahşap söveli, üst sıradakiler sivri kemerli ve alçı şebekelidir. Kirpi saçaklıdır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu merkeze bağlı Karaköy Köyü'ndedir.
Karaköy Merkez / Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7633    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2022 Pazartesi