­ RESSAM MEHMET YÜCETÜRK SANAT MERKEZİ | Kültür Portalı

Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi - Bolu

Merkez İlçe, Tabaklar Mahallesi, 1 pafta, 317 ada, 10 parselde yer alan yapı, yığma kargir olarak 1915 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve tek katlı yapının cephesinde girişin sağ ve solundaki kenarlar çıkma şeklinde düzenlenmiştir. Güney kısmında arazinin eğimine uymak için bodrum biraz daha yüksekçe tutulmuştur. Yapıya ortada yer alan beş basamaklı bir merdivenden sonra basık kemerli, taş söveli, çift kanatlı bir kapıdan girilmektedir. Kapı ahşap olup, kapı kanatlarının üst kısımları yine ahşap kabartma konsol motifi ile orta kısımları ise kafes şeklinde yıldız motifleriyle süslüdür. Binada çıkma üzerindekiler daha küçük boyutlu olmak üzere taş söveli, yuvarlak kemerli pencereler kullanılmıştır. Ana girişten sonra küçük bir mekandan ikinci bir kapı ile dikdörtgen şeklinde büyük orta mekana geçilmektedir. Bu kısmın tavanı geometrik şekilde düzenlenmiş ahşap bir örtü ile kapatılmıştır. Beş küçük mekan kapılarla orta mekana açılmaktadır. Kırma çatı ile örtülüdür. Geniş ahşap saçaklıdır. Halen Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Külliye
Bolu şehir merkezindedir.
Bolu Kent Meydanı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8668    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi