­ BOLU HALK OYUNLARI | Kültür Portalı

Bolu Halk Oyunları - Bolu

Halk Oyunları

Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar. Halk oyunları en az iki kişi tarafından oynanır, kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır. Oyunlar bireysel olup son ve komut veren gibi özel kişiler yoktur. Çiftetelli gibi düz oyunlarda en ince özellik, kadın veya erkeklerin göbek atma ve omuz sallamasıdır. Kadın ve erkek oyunlarında sekme, sürtme, atlama(hoplama) yürüme ayakta yapılan temel hareketlerdir. Oyunların tümünde kollar dirsekten kırılarak yanlarda sabit veya önde belle omuz arasında aşağı yukarı hareket ettirilir.

Yörede türkü adları aynı zamanda oyun adları olmuştur. Kadın oyunlarının hemen hepsi türkü eşliğinde oynanır. Türküyü genelde tef çalan kadın söyler. Günümüzde tefin yerini müzik çalarlar almıştır. Düğünlerde yaşlılar ve gençler aynı anda oyuna kalkmazlar. Özellikle Kıbrıscık İlçesi oyunları açısından zenginlik göstermektedir. Bu oyunlar: Pıt pıt (Men men), Atlama (Gazel), Düz oyun (Çiftetelli), Değirmen, Ziller, Yemenimin Uçları, Ada yolu, Halimem Estireyim mi, Ördek, Yılan, Karaköy Kaşık Oyunu olarak sıralanabilir.

Kaynak: Tütüncü Aydın Z. (2014) Bolu Halk Kültürü Bolu İl Kültür ve Turizm Md.lüğü Yayını

Görüntülenme Sayısı : 9492    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı