Kıbrıscık Pirinci - Bolu
Acem pilavı foto:Karaduman F.
Çeltik Tarlaları foto: Karaduman F.
Kıbrıscık Pirinci
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kıbrıscık Pirinci
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kıbrıscık Pirinci
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Doğal Semboller
Köroğlu Dağları'ndan doğan Aladağ Çayı'nın suladığı bereketli Çeltikdere Vadisi'nde yetişen Kıbrıscık Pirinci, yüzyıllardır sadece bu yörede 300 dekarlık dar bir alanda az miktarda yetiştirilir. Yıllık ortalama üretimi 60 ton civarındadır. Lezzetini ve kalitesini Köroğlu Dağları'ndan akan kar sularından alan Kıbrısçık pirinci, yöre çiftçileri tarafından geleneksel yöntemlerle elle hasat edilir.
Kıbrıscık pirinci doğal bir ürün olduğundan serin ve kuru ortamda ve bez torbalarda muhafaza edilmeli ve pişirilmeden önce gözden geçirilip iyice yıkanmalıdır. Kıbrıscık pirincinin besleyici değeri diğer pirinçlere göre oldukça yüksektir. Kıbrıscık Pirinci 2020 yılı Ağustos ayında "Coğrafi İşaret Belgesi" alarak tescillenmiştir.
Kaynak: Bolu Halk Kültürü, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını
Görüntülenme Sayısı :
7071
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
19 Ocak 2022 Çarşamba