­ KONUT (MENGEN) | Kültür Portalı

Konut (Mengen) - Bolu

Adı Konut (Mengen)
Mah. Köy - Mevkii Beşler Mahallesi
Adres Beşler Mahallesi MENGEN-BOLU
Pafta 29L.IV.a.3
Vakfiye
Genel Tanım zemin + 1 katlıdır. Çatı katı da bulunmaktadır. Yapım tekniği; ahşap çatkı arası tuğla dolgu üzeri kerpiç sıvalıdır. Sıvalar çoğunlukla dökülmüştür. Ön sofalı plan tipinde olup bir odalıdır. Yapıya üzerinde ışıklığı bulunan çift kanatlı ahşap bir kapıdan girilmektedir. 1. katta giriş kapısının üzerinde çıkma şeklinde ahşap bir balkon yer almaktadır. Balkonda geometrik ve bitkisel motifli oymalar ile balkon korkuluğunda ahşap işçilik görülmektedir. Batı cephesinde 1. kat ahşap kirişlere oturan çıkma şeklinde düzenlenmiştir ve zemin katta sonradan açıldığı anlaşılan tek kanatlı bir kapı yer almaktadır. Doğu cephesinde zemin kata bitişik bir ahır bulunmaktadır. Güney cephesinde zemin kat iki küçük aydınlık penceresi hariç sağır tutulmuştur. Taşınmazın kat araları ahşap silmelerle belirlenmiştir. Konutta dikdörtgen biçimli, ahşap çerçeveli ve giyotin tarzı pencereler kullanılmıştır. Kırma çatısı, alaturka kiremit ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı -