­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Bolu

Adı Konut
Mah. Köy - Mevkii Karaçayır Mahallesi
Adres Karaçayır Mahallesi BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Merkez İlçe, Karaçayır Mahallesi, 19 pafta, 205 ada, 18 parselde yer alan yapı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı ve zemin + 1 katlıdır. Binanın kuzey ve doğu cephesinde, zemin kat ortasında çift kanatlı iki ahşap kapısı mevcuttur. Kuzey cephesindeki ana giriş kapısı zeminden yukarıda, bina yüzeyinden içeride kalmakta olup, çift yönlü taş bir merdivenle çıkılmaktadır. Kapının üzerinde oval, iki yanında yuvarlak kemerli küçük pencereler yer almaktadır. Zemin kat pencereleri düz ve demir parmaklı, 1. kat pencereleri ise basık kemerlidir. Güney cephesi sağır olan binanın batı cephesi tadilatlar sonucu özgün görünümünü tamamen kaybetmiştir. Kuzey cephesi 1. kat ortasından cumbalı ve iki yandan şahnişin çıkmalıdır. Cumba üzerinde üçgen bir alınlık, ahşap konsollarla desteklediği çıkmaların yan yüzeylerinde ışıklık pencereleri yer almaktadır. Kat araları ahşap hatıllar, köşeler ahşap dikmeler ile belirginleştirilmiştir. Kırma çatı ile örtülü olup, geniş ahşap saçaklıdır.
Ayrıntılı Tanımı -