­ KIBRISCIK PİRİNCİ | Kültür Portalı

Kıbrıscık Pirinci - Bolu

Köroğlu dağlarından doğan Aladağ çayının suladığı bereketli Çeltikdere vadisinde yetişen Kıbrıscık pirinci, yüzyıllardır sadece bu yörede yaklaşık 300 dekarlık dar bir alanda az miktarda yetiştirilir. Yıllık ortalama üretim 60 ton civarındadır. Lezzetini ve kalitesini dağlardan gelen kar sularından alan Kıbrısçık pirinci, yöre çiftçileri tarafından geleneksel yöntemlerle elle hasat edilir. Kıbrıscık pirinci doğal bir ürün olduğundan pişirilmeden önce gözden geçirilip iyice yıkanmalıdır. Kıbrıscık pirincinin besleyici değeri diğer pirinçlere göre oldukça yüksektir. 1'e 2 ölçü su kullanılmalıdır. Bez torbalarda serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Kıbrıscık Pirincine 2020 Ağustos ayında "Coğrafi İşaret Belgesi" verilmiştir.

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, Bolu Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1027    Eklenme Tarihi : 26 Ağustos 2020 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2022 Salı