­ AHMED PAŞA MEDRESESİ | Kültür Portalı

Ahmed Paşa Medresesi - Bursa

Medrese, Fatih Sultan Mehmet döneminde büyük şairlerden Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Geyikli Medrese adı ile anılmaktadır. Yapının XV. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. İlk yapılışından bu yana çeşitli maksatlarla kullanılmış, medreseye 1967 yılındaki onarımdan sonra Muradiye Halk Eğitim Merkezi olarak işlev verilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapı, ana eyvan göz önüne alınmayacak olursa, dikdörtgen bir plan yansıtmaktadır. Giriş 7.56 metre genişliğinde bir açıklıktan sağlanır.

Medrese; girişin tam karşısında üzeri tek kubbeyle örtülü dershane, dikdörtgen biçimli avlunun iki yanında sivri kemerli, aynalı tonoz örtülü revaklar ile arkasında onbir hücre ve bir eyvandan oluşmaktadır. Revaklar hücrelerden daha yüksek tutulmuşlardır. Üzerleri tonoz ile örtülü hücreler birer kapı ile avluya açılmakta, aydınlanmayı birer adet küçük pencere sağlamaktadır. Her hücrede bir ocak ve birkaç tane niş bulunmaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Medrese
Kültür Turizmi
Beşikçiler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çekirge Caddesi'nden veya Muradiye Devlet Hastanesi önünden geçen yolu takip ederek ulaşılabilir.
Beşikçiler Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6591    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Eylül 2021 Perşembe