­ ALİ PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Ali Paşa Cami - Bursa

Yıldırım Bayezid zamanında Çandarlı Halil Hayreddin Paşa’nın oğlu, Yıldırım Bayezid’ın veziri Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bursa Orhan Camii ile başlayan kanatlı ters “T” zaviyeli camiler grubundandır. 1854 yılında meydana gelen deprem sonucu büyük hasar görmüş kubbeler ve yan kanatlar yıkılmıştır. Depremden sonra yapılan onarım ve tamirlerle bugünkü şeklini almıştır. Beş kemerli son cemaat yeri yığma ayaklara oturmaktadır. Doğu ve batı yanları kapalıdır. Beş bölmeli mekanın aslında kubbelerle örtülü olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır. Bugün ise onarımlar sonucu büyük değişime uğramıştır. Çokgen iki sütunca, on bir sıra mukarnaslarla kurulu portal nişini destekler durumdadır. İki yanında beş sıra mukarnaslı hücreler bulunmaktadır. Kapıdan sonra arka arkaya iki kubbe olması gereken, asıl ibadet mekanına geçilir. Bu kubbeler bugün yıkık ve yerlerine tavan yapılmıştır. Camide namaz kılınan kısım bu iki kubbenin altıdır. Doğu ve batı yan kanatlar tamamen yıkılmıştır. Üzerlerinin daire tonozlarla örtülü olduğu, günümüze kalan izlerden anlaşılmaktadır. Yapı üç sıra tuğla, bir sıra moloz taş dizisi ile inşa edilmiştir. 1854 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören cami çarpılmış ve eğrilmiştir. Caminin asıl minaresi yoktur, şimdiki minare yenidir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Bursa merkezinden yürüyerek ulaşılabilmektedir.
Ali Paşa Mahallesi Eski sokak No. 14 Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7057    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı