­ ŞEHZADE SULTAN MUSTAFA VE SULTAN CEM TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şehzade Sultan Mustafa Ve Sultan Cem Türbesi - Bursa

Bursa’da Muradiye’de II. Murat’ın gömülü bulunduğu türbenin bahçesindeki onbir türbeden bir tanesi Fatih’in oğullarına aittir. Şimdiye kadar ayrı ayrı türbelerde sanılan Mustafa ve Cem bir arada gömülüdür. Fatih’in büyük oğlu Şehzade Mustafa Konya civarındaki kalelerin fethinden dönerken 1474 yılında Niğde’nin Bor Kazası civarında ölünce, Bursa’ya getirilerek önce amcası Alaattin Bey'in türbesine, sonra 1479 yılında yapılan kendi türbesine gömülmüştür. Türbeye daha sonra sıra ile Fatih’in oğullarından Sultan Abdullah, Sultan Cem 1499 ve Alem Şah gömülmüştür.

XV. yüzyıl özelliklerini taşımakta olan türbe bir sıra taş, bir sıra tuğla dizisi ile örülmüş, altıgen planlı olup, altıgen bir kasnağa oturan dıştan kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülmüştür. Giriş revakının her tarafı som mermerden olup, yanlarında Bursa tipi kemerli pencereler yer almaktadır. Tavanı mermer levhalarla örtülü, saçağı sonradan yapılmıştır. Türbeye mermer söveli bir kapıdan girilir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Türbe
Muradiye Semti'nde bulunan türbelerle otobüslerle ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.
Muradiye Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7033    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2020 Cuma