­ ŞİRİN HATUN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şirin Hatun Türbesi - Bursa

II. Bayezid’in hanımı, Şehzade Abdullah’ın annesi Şirin Hatun’a aittir. XV. yy sonunda gerçekleştirilen yapı, Gülruh Sultan ve Mükrime Hatun’un türbelerinin benzeridir. Kare plana sahip olup tek kubbeli bir yapıdır. Tuğla ve taşla inşa edilmiş beden duvarları, kirpi saçakla son bulmaktadır. Yapının üzerini sekizgen kasnağa oturan kubbe örtmektedir. Kubbeye geçiş, içeride stalaktitli tromplarla sağlanmıştır. Giriş bölümünün stalaktitleri dökülmüştür. Yanlarda birer mihrapçığa sahip, küçük eyvanlıdır. Türbeye basık kemerli, mermer söveli kapıdan girilir. Kasnakta dört sivri kemerli, alçı şebekeli, renkli camlı pencere mevcuttur. Beden duvarlarında ise her cephede sivri kemer alımlıklı, mermer söveli ikişer pencere yer almaktadır. Kapı ve pencere kanatları ahşap olup, orijinaldir. Yapının içi, çok renkli kalem işi ile süslü iken; sonradan beyaz badana ile kapatılıp, basit kalem işleri ile bezenmiştir. Bugün orijinal kalem işlerinin üstündeki badana temizlenerek eski görünümüne kavuşturulmaya çalışılmıştır. Zemin, altıgen tuğlalarla döşenmiş, mihrabı altı sıra stalaktitlidir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Muradiye Camisinin yanındaki bahçede bulunan türbeye Muradiye Semtine gitmekte olan otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Muradiye Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7179    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2020 Perşembe