­ TOFAŞ BURSA ANADOLU ARABALARI MÜZESİ | Kültür Portalı

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi - Bursa

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi'dir. Umurbey Mahallesi'nde, İpeker Ailesi'ne ait olan, toplam 17 bin 000 metrekarelik bir alanda kurulu olan ipek fabrikası, Tofaş tarafından restore edilerek 28 Haziran 2002'de müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzede bulunan arabalar; Anadolu'daki binlerce yıllık araba sanayi ve kültürünün canlı ve etkili köşe taşları, Anadolu tasarım tarihinin değerli ve anlamlı ürünleridir.

Müzede 2600 yıl öncesine ait bir tekerlekten yola çıkılarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar bir zaman tüneline girilir. Orjinali Balıkesir'de olan Üçpınar Tümülüsü ve kazı çalışmalarını gösteren duratranslar karşılar ilkin ziyaretçileri. Bu tümülüsün içerisindeki araba ve tekerlek parçaları müzenin başlangıç noktasını oluşturur. Müzede at arabası ve fayton imalatının yapıldığı tamamen orjinal malzemelerden oluşan bir imalethane yer alır. Bu müze "yeni ustaların, eski ustalara" bir teşekkürüdür. Müze bahçesinde 300 yıllık tarihi çınar, 200 yıllık karadut, onlarca ağaç, bitki, çiçek ve çim alanlar yer alır. 19 ve 20'nci yüzyıl yapımı Kozaklık Binaları, 15'inci yüzyıla ait, 18'inci yüzyıla ait eski Türk evi bahçede yer alan önemli yapılardır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa merkezden yürüyerek yada özel araçlarla Umurbey Mahallesi'ne ve müzeye ulaşılabilir.
Umurbey Mahallesi, Kapıcı Caddesi Yıldırım/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 44512    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2021 Salı