­ YENİŞEHİR ŞEMAKİ EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Yenişehir Şemaki Evi Müzesi - Bursa

Müzeye dönüştürülen Şemaki Evi, XVIII. yüzyılda yapılmış olup, Osmanlı mimari sanatının özgün örneklerindendir. Batı Türkistan’ın Şemaki Kasabası'ndan göç ederek Yenişehir’e yerleşen Türkistanlı Şemakizâde ailesi tarafından yaptırılmış olup, evi süsleyen kalem işçiliği ise XIX. yüzyıla aittir. Zamanla yıpranan bu tarihi, geleneksel bina 1991’de Şemaki ailesinin kullandığı biçimde tefriş edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Bodrumu olmayan iki katlı evin üst katında yer alan büyük odanın duvarları alçı ve horasan ile sıvanmış olup, dolap kapakları İstanbul Kız Kulesi ile Sarayburnu resimleri ile süslenmiştir. Üst kat döşemesi ahşaptır. Bu bölümde tavanı ahşap bir kemerle ayrılan “Sergâh Köşkü” bulunmakta olup, burası evin ve komşuların genç kızlarının sohbet ederek el işi işledikleri mekân olarak düzenlenmiştir. Pazartesi hariç diğer günler ziyarete açık olan bu evin en ilginç özelliği, evin yapımında hiç çivi kullanılmamış olmasıdır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Bursa’ya 55 kilometre uzaklıktaki Yenişehir ilçe merkezinde yer alan müzeye Bursa merkez doğu garajından otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Gündoğan Mah., Karabacak Sokak No:3, Yenişehir /BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9831    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2021 Pazartesi