­ YEŞİL KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Yeşil Külliyesi - Bursa

Bursa'da kendi adına yaptırdığı Yeşil Türbe'ye defnedilen Mehmed Çelebi'nin külliyesi, Timur sonrası yıkılan Bursa'ya yeni bir hayat vermiştir. Türbenin turkuaz rengindeki İznik çinilerinin renginden ötürü Yeşil Külliyesi denilmektedir. Cami, türbe,medrese,hamam ve imaretten oluşan Yeşil Külliye'nin diğerlerinden farkı, bu yapıların serbest olarak yerleştirilmiş olmasıdır.

Timur sonrası harap olan Bursa ve Osmanlı Devleti, Yeşil Külliye ile birlikte hem mimaride hem de kültürel ve sosyal bakımdan yeniden şahlanmış ve şairin dediği gibi; "Bir sihirli el Osmanlı'yı yeniden yapılandırmaya başlamıştır. Bir gamlı musikiyle kanatlandı kuytular, Fecrin şadırvanında yıkanmaktadır sular, Tekrar baharı giydiriyor bu sihirli el."

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Külliye
İnanç-Kültür Turizmi
Bursa merkezden Atatürk Caddesi üzerinden Yeşil semtine giden otobüslerle yada yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Yeşil Mahallesi Yıldırım/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9082    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2021 Salı