­ YEŞİL MEDRESESİ | Kültür Portalı

Yeşil Medresesi - Bursa

Kendi adı ile anılan semtte, Yeşil Külliyesi içinde yer alan medreseye Sultaniye Medresesi de denilmektedir. 1414-1424 yılları arasında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1923 yılından beri Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. Medrese iki katlı olarak yapılmaya başlanmış,ancak Çelebi Sultan Mehmet’in ölümü üzerine üst kat yapılamadan kalmıştır. Bursa medreselerinin özelliği olan ana eyvanın esas kütleden dışarıya taşması göz önüne alınmayacak olursa medresenin planı dikdörtgen biçimindedir. Yapıya giriş;kuzeydeki çapraz tonoz örtülü eyvandan sağlanır. İç tarafta dikdörtgen biçimli avlunun, üç tarafını üzerleri kubbe ve tonoz örtülü revak çevirmektedir. Revakların arkasında ise onüç hücre, bir müderris odası, giriş eyvanı ve hela mahalleri sıralanmaktadır. Taş ve tuğla ile örülmüş revak sivri kemerleri, devşirme sütun ve başlıkları üzerine oturmaktadır. Müzede 13'üncü ve 20'nci yüzyıllara kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait (İznik, Kütahya) çini ve seramik eserler, ahşap, oyma ve kakma eserler, Türk maden sanatından örnekler, tombak ve metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk el işleri ve giysiler teşhir edilmektedir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Medrese
Bursa merkezden Yeşil Mahallesine gitmekte olan otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Yeşil Mahallesi Yıldırım/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14937    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2021 Salı